Triggerpoint therapie

Voor pijnverlichting

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging of stress kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Hoe ontstaan triggerpoints precies?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale russtand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (zie A). Wanneer een overbelaste spier door een microscoop wordt bekeken, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied (zie B). Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints.

Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning (zie C). Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier

Het uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier kan pijn veroorzaken die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier kan leiden tot hoofdpijn (zie plaatje). Ook kan het voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?

Dat triggerpoints ten grondslag kunnen liggen aan een zo groot aantal aandoeningen, is als volgt te verklaren:

  • Een triggerpoint in een spier houdt de gehele spier op spanning. Dit leidt tot een pijnlijke stijfheid en klachten als: stijfheid van nek en schouders, rugpijn, spierkramp, RSI etc.
  • Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot, wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten.
  • De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere structuren zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan kan sprake zijn bij ischias en het thoracic outlet syndrome.
  • Tenslotte kunnen triggerpoints vanwege hun afgeleide pijn de oorzaak zijn van hoofdpijn of brandende pijn aan de armen en benen of hoofd en romp.
De behandeling

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden, o.a. met (zelf)massage, dry needling en rektechnieken. Kenmerkend voor deze therapie is dat het instrueren hoe u uw eigen triggerpoints kunt behandelen altijd een onderdeel zal zijn van de behandeling. Wanneer er teveel triggerpoints zijn om afzonderlijk te behandelen of wanneer stress of een overbelasting ervoor zorgen dat de triggerpoints blijven, dan kan er ook gekozen worden om eerst een diepere ontspanning te bereiken. Dit kan via een craniosacraal behandeling of lymfedrainage, zodat de spierknopen daarna gericht kunnen worden behandeld. De behandeling zal samen met u besproken en afgestemd worden op wat uw lichaam nodig heeft om te herstellen.

De behandeling kan worden aangevuld met het gebruik van Medical tape, om de spier te ondersteunen zijn overtollige spanning kwijt te raken.